Στρατιές ανέργων στη Θεσσαλονίκη

Στρατιές ανέργων στη Θεσσαλονίκη

Αρ. Πρωτ. 12378/02.03.2011

Προς Υπουργό:

- Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης

 

Τραγικές διαστάσεις λαμβάνει το κύμα ανεργίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Τα στοιχεία είναι δραματικά, καθώς οι άνεργοι στη Θεσσαλονίκη υπολογίζονται στους 130.000 και η ανεργία άγγιξε το 25%. Η αλματώδης αύξηση των ανέργων είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Η Κυβέρνηση επιδεικνύοντας απραξία και αδράνεια δεν έχει λάβει ούτε μια πρωτοβουλία, ούτε καν ένα μέτρο για να ενθαρρύνει την εργασία και να προωθήσει την απασχόληση. Οι άνεργοι συμπολίτες μας αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν στις  καθημερινές τους υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα τα δανεικά από συγγενείς και φίλους να είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο. Ακόμη και στα συσσίτια της Εκκλησίας και των κατά τόπους Μητροπόλεων παρατηρείται κύμα ανέργων, οι οποίοι προμηθεύονται μερίδες φαγητού.

Στον κλάδο των οικοδομών, η ανεργία ξεπέρασε το 65% και στον κλάδο του ιματισμού και της κλωστοϋφαντουργίας το πλήγμα είναι επίσης μεγάλο από το κλείσιμο των επιχειρήσεων. Μέχρι και 500 άτομα επισκέπτονται σε μια ημέρα ένα από τα πέντε Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ) του ΟΑΕΔ στη Θεσσαλονίκη. Η κατάσταση πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο και πολλοί είναι οι απελπισμένοι άνεργοι, που δεν καταφέρνουν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. Επιτέλους, οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να ενεργοποιηθεί και να συνδράμει στη βελτίωση της κατάστασης με τη λήψη όλων εκείνων των μέτρων που θα τονώσουν την απασχόληση.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου για την τόνωση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας στη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει εκτοξευθεί σε ανησυχητικά επίπεδα;

Απάντηση Υπουργείου Μέρος Α' 

Απάντηση Υπουργείου Μέρος Β'